Minder ziekteverzuim

Minder ziekteverzuim door groter welzijn

Licht regelt onze biologische klok en beïnvloedt ons dagelijkse en seizoensgebonden ritme. Op deze wijze beïnvloedt licht een grote hoeveelheid lichaamsprocessen, zoals lichaamstemperatuur, alertheid en slaap-waakritme.

Voor een goede gezondheid is het slaap-waakritme belangrijk. Eeuwenlang heeft zonlicht op een natuurlijke manier onze biologische klok geregeld. We werden wakker als de zon opkwam en gingen slapen als de zon onderging.

Het felle blauwige ochtendlicht stimuleert de aanmaak van cortisol (‘stresshormoon’). Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel, geeft het lichaam energie en versterkt het immuunsysteem. Ochtendlicht maakt ons gereed voor de dag. Daarentegen heeft het zachte, rode avondlicht een ontspannend effect en stimuleert het melatonine (‘hormoon van het donker’) waardoor we slaperig worden en ’s avonds goed slapen.

Tegenwoordig brengen we het grootste deel van de dag binnen door in ruimtes met ‘monotoon’ blauwachtig licht. Onze dagen zijn aanzienlijk verlengd door de introductie van kunstlicht. Bovendien stellen computers, tablets en smartphoneschermen ons constant bloot aan extra 'actief' (blauw) licht. Door deze invloeden wordt het lastig voor ons lichaam om nog in ruststand te geraken. Deze constante actieve en alerte staat kan ertoe leiden dat ons (immuun)systeem verzwakt. De gevolgen van deze verstoringen zijn onder andere: slaapproblemen, stress, burn-out, sneller en vaker ziek met uiteindelijk regelmatig werkverzuim tot gevolg.

De oplossing

Met het juiste licht zijn de gevolgen van een verstoorde biologische klok te verminderen. Om de gevolgen optimaal te bestrijden is het belangrijk om het licht op het juiste tijdstip, in de juiste hoeveelheid en kleurtemperatuur op de juiste plaats te laten schijnen. We denken graag mee over activerende en ontspannende verlichting binnen jouw bedrijf. Hiermee creëer je een aangename werkomgeving en beperk je ziekteverzuim tot een minimum.

“Voor de toekomst voorzie ik gepersonaliseerde lichtblootstelling. Hierin herkennen gebouwen mensen die er verblijven en stemmen hierop de verlichting in een bepaalde ruimte af. Daarbij rekening houdend met de gevoeligheid van deze persoon, de taken die hij moet verrichten en al verricht heeft (rust is immers ook essentieel) en de verschillende omgevingsfactoren.”

Bron: Intelligent Lighting Institute - Yvonne de Kort

Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak vrijblijvend een afspraak

Blijere werknemers

info

Minder ziekteverzuim

info

Hogere productiviteit

info

Verlaging energiekosten

info

Goed voor het milieu

info