Hogere productiviteit

Met meer energie werkt iedereen een stapje harder

In onze lichtplannen onderscheiden we drie typen verlichting: basisverlichting, sfeerverlichting en werkverlichting. Met name werkverlichting heeft direct effect op de productiviteit. Verschillende werkomgevingen - bijvoorbeeld kantoren, kleine werkplaatsen en enorme fabriekshallen - vragen om verschillende typen werkverlichting. Dit hangt nauw samen met de uit te voeren taken; lezen, typen, vergaderen, technisch tekenen, precisiewerk, kleurinspectie of zware industriële taken.

Zeer algemeen kunnen we het volgende zeggen: hoe blauwer en sterker de verlichting, hoe hoger de concentratie tijdens het werken. Geler en zwakker licht bevordert juist creativiteit. Afhankelijk van het type werk, kan geel of blauw licht dus de productiviteit verhogen.

De optimale lichtsterkte en lichttemperatuur verschilt echter ook nog van persoon tot persoon. Zo speelt leeftijd een belangrijke rol in de lichtbehoefte. Naarmate we ouder worden, hebben we meer verlichting nodig. Bovendien hebben we in kantooromgevingen tegenwoordig vaak te maken met het zogenaamde ‘nieuwe werken’; werknemers hebben in deze opstelling geen vaste werkplek meer. Omdat de lichtbehoefte verschilt per persoon, kan het raadzaam zijn werkplekken te voorzien van een flexibel aan te passen lichtoplossing. Hoe persoonlijker je de verlichting toepast, hoe hoger de productiviteit. Uiteraard moet goed worden bekeken of de lichtbehoefte van de ene collega niet stoort met die van anderen.

Naast concentratie spelen ‘gelukshormonen’ ook een belangrijke rol in de verhoging van productiviteit. Zoals we eerder zagen stimuleert goed licht de serotonine-aanmaak. Uit Brits onderzoek blijkt dat blijere werknemers productiever zijn.

“Een verhoging van het lichtniveau van 300 naar 500 lux in een industriële omgeving kan de totale productiviteit gemakkelijk met 8 % verhogen.”

Bron: Werkverlichting - Visuele en biologische effecten – Wout van Bommel

Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak vrijblijvend een afspraak

Blijere werknemers

info

Minder ziekteverzuim

info

Hogere productiviteit

info

Verlaging energiekosten

info

Goed voor het milieu

info