Blijere werknemers

Verlichting bepaalt hoe we ons voelen

Licht maakt blij. Dat kun je eenvoudig bij jezelf nagaan. Op een dag met veel zonlicht voel je je doorgaans blijer dan op een dag met grijze lucht. Dit komt door het hormoon serotonine, ook bekend als ‘gelukshormoon’. Serotonine regelt onze emoties en stemming. Zonlicht verhoogt de aanmaak van serotonine. Meer zonlicht leidt dus tot meer gelukshormonen in ons lichaam en dat geeft een blij gevoel.

In de lichtplannen van Chef Licht staat daarom het natuurlijk binnenvallende daglicht centraal. Zowel in industriële ruimtes als in kantooromgevingen brengen we eerst in kaart hoe we het licht dat door de ramen naar binnen schijnt, intelligent kunnen verwerken in het lichtplan. Bij het optimaal gebruikmaken van daglicht, wordt uiteraard gelet op het voorkomen van verblindingen en schitteringen. Ter aanvulling op natuurlijk licht, is vrijwel altijd ook kunstverlichting nodig, want daglicht is – zeker in Nederland – meestal niet voldoende.

LED en OLED - met de juiste lichtsterkte - beïnvloeden net als de zon de aanmaak van serotonine. Het mooie aan deze lichtbronnen is dat ze eenvoudig te koppelen zijn aan lichtregelingen. Daarmee kun je de kleurtemperatuur en sterkte nauwkeurig afstemmen op de lichtsituatie gedurende de dag. Met een lichtregeling kan je bijvoorbeeld ’s ochtends blauw licht instellen dat de concentratie bevordert. ’s Middags kleur je het licht geler en laat je het sterker schijnen om de beruchte lunchdip te voorkomen. En in de namiddag zorg je voor zachter en warmer licht waarmee je de creativiteit bevordert.

“Licht is krachtig in het beïnvloeden van onze stemming.”

Bron: Nederlandse Stichting van Verlichtingskunde – Gert van den Beld

Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak vrijblijvend een afspraak

Blijere werknemers

info

Minder ziekteverzuim

info

Hogere productiviteit

info

Verlaging energiekosten

info

Goed voor het milieu

info